'It leaves you speechless, then turns you in a storyteller' - Ibn Battutta
19 augustus 2025 - Brugge, België
Nog een tiental dagen en dan is het weer zover, ik ben weer op pad. Deze keer kreeg ik weer tientallen keer de vraag 'naar waar ga je, waar is dat? '.... 'wat ga je daar doen?' 'wat is daar in godsnaam te zien?'. Een enkeling wist het direct: de zijde route.
Oezbekistan, en met name Samarkand ligt op een belangrijk kruispunt van de zijderoute, de plaats waar het oosten het westen ontmoet, Azië onmoet Europa. Eeuwen geleden onmoetten Chinese handelaars hier hun Italiaanse tegenhangers. Ze dreven er handel voor specerijen, thee, tapijten, etc... . Samarkand was de bakermat van de globalisering. Europa leefde in de grauwe donkere middeleeuwen, terwijl Samarkand een Universiteit stad was, weer kennis en wetenschap heerste. Natuurlijk staat deze stad al jaren bovenaan mijn bucketlist!
Tijdens het voorbereiden kwam ik natuurlijk veel meer interessante dingen tegen, die ik zeker niet wil missen. Zo heeft Tasjkent een van de mooiste metro stations ter wereld. Maar ook Bukhura heeft een interessante geschiedenis en historische overblijfselen. En niet te vergeten Khiva die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Iets anders dat ik zal kunnen afvinken van mijn bucketlist is het slapen in een echte Yurt. Je hoeft blijkbaar niet enkel naar Mongolië te gaan om dit te ervaren.
Vanaf 30 augustus neem ik jullie terug mee op mijn avonturen.

Veel plezier !